Rogosi kastellmõis ootab

Rogosi mõisa kodulehele!

Laupäeval, 13. augustil toimub Rogosi mõisas külastusmängu Unustatud mõisad 6. külastuspäev. Üle-eestilisel külastusmängu viimasel päeval saab Rogosi mõisas kuulata Rainer Vilu esituses armastatud laulja Georg Otsa poolt kuulsaks lauldud meloodiaid, igal täistunnil jalutada giidiga  mõisas ja mõisa pargis ning ajaloohuvilistel on võimalus osaleda ajalootunnis, mida viib läbi Hans Uba.

Rogosi mõis osaleb külastusmängu Unustatud mõisad programmis kolmeteistkümnendat aastat. Läbi aastate on Unustatud mõisad päevade jooksul ainulaadset kastelltüüpi mõisat külastanud ligikaudu 9000 külalist. Avatud mõisapäevadel on pakutud muusikalisi etteasteid nii kohalike taidlejate poolt ning muusikaliselt rikkalikku programmi on pakkunud professionaalsed muusikud.  Mõisa külalistel on olnud võimalus tutvuda erinevate näitustega,  külastada muuseumitubasid, nautida kohvi ja kooki mõisa kohvikus.

Esimesed kirjalikud andmed Rogosi mõisast pärinevad 16. sajandi lõpust. 1603. aastal sai mõisa omanikuks Stanislaus Rogosinsky, kelle järgi mõis ka nime on saanud. 1939. aasta käigus nimetati koht ümber Ruusmäeks, mille all küla kaasajal peamiselt tuntakse. Ruusmäe elu keerleb mõisakompleksi ümber. Mõisas õpivad paikkonna lapsed (1.-3. klass), töötab lasteaed, raamatukogu, rahvamaja, avatud on muuseumitoad, külalistemaja ja köök.

Arvamused

arvamust

Comments are closed.